söndag 16 mars 2008


Schwarzwaldtårta
Portioner: 8 bitar
Ingredienser 12-16 bitar
ugnstemperatur 175°C
Bottnar
2½ dl hasselnötskärnor (drygt 150 g)
4 äggvitor
2½ dl florsocker
Fyllning 4 dl vispgrädde 1 msk vaniljsocker eller vanillinsocker 1 äggvita
Garnering 100-150 g mörk blockchoklad kakao
Tillagning
Bottnarna: Värm ugnen till 175°C. Rita på bakplåtspapper 3 rundlar, ca 24 cm i diameter. Lägg papperen på plåtar och pensla rundlarna med smält fett. Mal nötterna. Vispa vitorna till fast skum, tillsätt florsockret försiktigt. Blanda försiktigt ner de malda nötterna. Fördela smeten i rundlarna och bred ut den jämnt.Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt bottnarna kallna på papperen så går de lätt att lossa.
Garneringen: Smält blockchokladen till garneringen. Bred ut den tunt på ett bakplåtspapper. Skär chokladen i sneda rutor innan den stelnat helt. Förvara den svalt.
Fyllningen: Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och äggvita. (Äggvitan gör grädden stadigare.) Fyll och garnera tårtan: Lägg ihop nötbottnarna med drygt hälften av den vispade grädden. Bred resten över tårtan och på kanterna. Stick ner chokladbitarna i grädden och sikta över lite kakao före serveringen.
Den är lätt att lyckas med och mycket god!

Inga kommentarer: